Kонференцијa „Заједно у борби против насиља над женама“

Данас, 25.11.2022. године директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту Маја Миљковић и самостална саветница за истраживачке послове Александра Раичевић присуствовале су конференцији „Заједно у борби против насиља над женама“ у организацији Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине.

Конференција је одржана у Скупштини АП Војводине поводом кампање “16 дана активизма против насиља над женама.”

Овом приликом директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту имала је излагање на тему “Родно засновано насиље – узорци и последице”, при чему је истакла да је веома значајно говорити о кључном узроку насиља у породици, а то је родна условљеност насиља која је у рукама свих нас.

“Културолошки концепт државе Србије је и даље изразито патријархалан. Без обзира на низ добрих традиција које патријархалност подразумева и наше друштво негује, она и широко отвара врата неједнакости и злоупотреби носилаца моћи које представља корен насиља у породици. Нажалост, претходне године евидентирано је 8369 пријава за насиље у породици. Жртва у 75% пријављених случајева је одрасла жена. У протеклих 5 година имамо постепено повећање броја пријављених случајева насиља у породици, а у односу на 2017. годину када је почела примена Закона о спречавању насиља у породици, број пријава је порастао за 21 % (у односу на закључне податке 2021. године)” – изјавила је директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту Маја Миљковић.

Најновије вести

Имате неко питање?

Можете нас контактирати уколико имате било какво питање, недоумицу или можда предлог.