Kонференција „Међусекторски приступ у заштити деце са поремећајем у понашању у Аутономној покрајини Војводини – изазови и тешкоће у заштити“

Данас, 28. априла у Великој сали Скупштине АП Војводине одржана је конференција „Међусекторски приступ у заштити деце са поремећајем у понашању у Аутономној покрајини Војводини – изазови и тешкоће у заштити“ у организацији Покрајинског завода за социјалну заштиту и Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Конференција је намењена стручној јавности, у циљу подстицања заједничког деловања свих релевантних актера који су укључени у рад са децом са поремећајем у понашању. Конференцију су отворили директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту Маја Миљковић и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.

Маја Миљковић, директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту је рекла да је Покрајински завод, пратећи проблеме у систему социјалне заштите у делу старања о деци, уочио знатне изазове и тешкоће, те је током прошле године спровео истраживање, како би се проблеми дефинисали, али и дали предлози за унапређење заштите ове осетљиве групе.

Приликом отварања конференције, покрајински секретар Предраг Вулетић је рекао да је кроз делокруг рада Покрајинског секретаријата уочено да је неопходно иницирати интензивнију сарадњу система социјалне заштите и других повезаних система, нарочито оних од значаја за заштиту деце са поремећајем у понашању.

„Деца су специфична групација, о којој сви заједно морамо да бринемо и која током свог психо-физичког развоја неретко бивају изложена различитим стресогеним или другим факторима ризика, што може довести до широког спектра психолошких и других проблема у њиховом развоју“, рекао је Вулетић и додао управо из потребе елементарне бриге и заштите деце из осетљивих група, Покрајински секретаријат ће и у наредном периоду подстицати мултисекторско деловање у локалним заједницама, давати подршку сервисима намењним деци, ослањајући се и на резултате истраживања и примере добре праксе о којима је данас било речи.

Конференција „Међусекторски приступ у заштити деце са поремећајем у понашању у Аутономној покрајини Војводини – изазови и тешкоће у заштити “ намењена је првенствено стручној јавности која непосредно ради са децом са поремећајем у понашању, док су резултати истраживања доступни и широј јавности на нашем сајту.

Презентације са конференције можете погледати овде:

1. Узроци и последице поремећаја у понашању код деце

2. Поремећаји понашања – осврт на проблем из угла Одељења за дечију и адолесцентну психијатрију Клинике за психијатрију УКЦВ

3. Представљање резултата истраживања ПЗСЗ-а

4. Одговор система на проблеме у понашању код деце – ЦСР Нови Сад

5. Свратиште за децу и младе Града Новог Сада

6. Одговор система на проблеме у понашаљу код деце -ЦСР Суботица

7. Мултисекторски приступ у заштити деце са поремећајима у понашању – Дечје село Сремска Каменица

8. Саветник за хранитељство као подршка породицама које брину о деци са поремећајима у понашању – ЦПСУ Нови Сад

Овом приликом, још једном се захваљујемо свим излагачима и учесницима конференције.

Најновије вести

Имате неко питање?

Можете нас контактирати уколико имате било какво питање, недоумицу или можда предлог.